2009. szeptember 22., kedd

Alaplángos

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 kocka élesztő, 2 csapott teáskanál só, kb. 2-3 dl tej (az élesztő felfuttatásával együtt), langyos víz.


Az élesztőt kevés cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatjuk, majd hozzágyúrjuk a lisztet, a sót és annyi langyos vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk, mint amikor mondjuk kalácsot sütünk. 1 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát, megszórunk liszttel egy edényt, és beletesszük a lángostésztát. 1 órán át kelesztjük, majd kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra és tégla-alakra vagdossuk a tésztát. Könnyebb vágni, ha előtte kicsit meglisztezzük a kést. A nyújtódeszkán hagyjuk a téglalapokat, letakarjuk egy konyharuhával, és további 15 percen keresztül kelesztjük. Forró (de nem túl forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük és forrón tálaljuk.

Sajttal, tejföllel, és fokhagymával ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése