2009. szeptember 22., kedd

Csülkös körömpörkölt

Két friss csülök mellé került öt egész köröm, amit darabolva vettem. A csülköket kicsontoztam és bőröstől feldaraboltam, kicsivel nagyobbakra, mintha sima pörköltet készítenek. Három nagy fej hagymát apróra vágva megpároltam és rádobtam a húsokat. Felöntöttem kevés vízzel és a villanytűzhely lapját a maximumra kapcsolva kb. 10 percig pirítottam a húst, szinte szünet nélkül kevergetve, nehogy odaégjen.


Ekkor felöntöttem félig vízzel, két evőkanalnyi házi pirospaprikát adtam hozzá, bátran őröltem bele fehérborsot, megsóztam, és tettem bele egy kávéskanalnyi Vegetat. Apróra darabolt három gerezd fokhagyma jött még hozzá és egy fél kávéskanálnyi majoránna.

Kellett volna meg bele egy fél kávéskanalnyi őrölt kömény is, de azt sajna kifelejtettem!


Ezután jól átforgattam a húsokat a fűszerekkel és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ekkor tettem bele meg egy egész zöldpaprikát, amit egy késsel hosszában felhasítottam, de nem vágtam ketté. Hagytam a kb. 15-20 percen keresztül forrni, majd levettem a hőfokot annyira, hogy azután éppen csak bugyogjon. Ekkor fakanállal még egyszer átforgattam a húsokat, de később mar nem nyúltam bele, csak a lábast forgattam ide-oda, nehogy lekapja az aljat. Fedő alatt főztem több mint két órán keresztül, de lehetett három is. A végen levettem a fedőt, hogy a felesleges víz el tudjon párologni. Most jut eszembe, tettem bele meg egy kicsi gulyáskrémet és Erős Pistát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése